Vleesvervangers worden door vegetariërs vaak de hemel ingeprezen, maar veel nieuwe bewerkte plantaardige producten die als vleesvervanger op de markt worden gebracht bevatten minder; eiwitten, calcium, kalium, magnesium, zink en vitamine B12 dan dierlijke producten. Bovendien bevatten ze na bereiding zelfs een hoger vet- en natriumgehalte. Dit is de conclusie van onderzoekers uit Singapore die hun resultaten publiceerden in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients.
Ontwikkeling plantaardige alternatieven
Steeds meer consumenten maken de switch naar meer plantaardigere voeding om ecologische of om gezondheidsredenen. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe plantaardige alternatieven voor vlees die op de markt worden gebracht als duurzame en gezonde vervangmiddelen voor vlees. Onderzoekers uit Singapore onderzochten deze stellingen en publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients.
Hun casestudy laat zien dat traditionele plantaardige voedingsmiddelen; zoals peulvruchten, groenten of noten, consumenten kunnen helpen om gezonder en duurzamer te eten. Maar alternatieven zoals bewerkte vleesvervangers bevatten meer vet, natrium en suiker en ontbreken bovendien een aantal essentiële voedingsstoffen.
Bron: Landsbond Pluimvee