Covid-19 heeft op verschillende zaken een enorme impact gehad, eveneens op de thuisverbruikcijfers en ditmaal was het niet in negatieve zin. We moesten massaal in ons kot blijven en de kook- en bakwoede sloeg toe, waardoor het thuisverbruik van eieren steeg van 72 stuks per capita in 2019 naar 81 stuks in 2020 (+13%). “In besteding gaat het om een stijging met 14 procent namelijk van 13,31 euro per capita naar 15,21 euro”, weet VLAM.
De impact van het coronavirus op waar we eten en kopen is vermoedelijk wel maar een tijdelijk effect. Door de coronamaatregelen, zoals het sluiten van de horeca, het annuleren van events en het aanbevolen thuiswerk, ging het thuisverbruik van verse voeding de hoogte in ten koste van consumpties buitenshuis. In 2020 werd negen procent meer verse voeding voor thuisverbruik aangekocht dan het jaar voordien.
Scharrelei blijft de standaard
Ook het thuisverbruik van eieren schoot de hoogte in, met een meerverkoop van 13 procent tot gevolg. De gemiddelde eierprijs bleef wel stabiel op 0,19 euro per stuk. Een scharreleitje is het goedkoopst (0,15 euro per stuk) en het bio-eitje het duurst (0,31 euro per stuk). Eieren van kippen met vrije uitloop stegen met 1 cent in prijs tot 0,25 euro per stuk.
Het percentage kopende gezinnen blijft stabiel op een hoog niveau (92%), terwijl de aankoopfrequentie in 2020 steeg naar gemiddeld 16 keer per jaar. “De laatste jaren is er een verschuiving merkbaar van kopers van eieren van kippen met een vrije uitloop naar bio”, klinkt het bij VLAM. “Het aantal kopers van bio-eieren bedraagt nu 38 procent.”
Met 67 procent blijft het scharrelei veruit de standaard. Deze staan in voor meer dan de helft van de omzet. De eieren van kippen met vrije uitloop vormen de tweede belangrijkste categorie, met een volumeaandeel van 19 procent. Het biosegment vertegenwoordigt 11 procent van het aantal verkochte eieren en 18 procent van de omzet. Op lange termijn zit de verkoop van bio-eieren in de lift.
Bron: Landsbond Pluimvee