Johan Laarman is sinds 1995 vleeskuikenhouder in het Drentse Ruinen, waar hij voor z’n plezier altijd al wat verkoop aan huis deed. Op zoek naar een tweede inkomensstroom, haalde Laarman zijn poeliersdiploma. Zo kon hij vijf jaar geleden, samen met een fruitteler en een melkveeboer, een winkel openen in het dorp. Dit liep zo goed dat zij vorig jaar besloten hun huurpand te verruilen voor een groter kooppand. Sinds afgelopen zomer, toen de omzet van de winkel ongeveer verdubbelde en Laarman bovendien aanvragen kreeg van andere boerenwinkels, leveren zijn vleeskuikenhouderij en deze – wat hij nog steeds noemt ‘nevenactiviteiten’ – evenveel op.
Op het moment dat we Johan Laarman spreken, is hij net terug van zijn boerenwinkel in het centrum van het dorp, waar hij twee keer per week zelf een keur aan verse, door hem zelf verwerkte kippenvleesproducten aflevert. Het vlees dat hij verwerkt is afkomstig van Plukon, de slachterij waaraan hij zijn eigen Goed Nest vleeskuikens levert.
Laarman: “Mijn eigen dieren gaan eens per zeven weken naar de slacht, dus om twee keer per week te kunnen leveren is ook ander vlees nodig. Maar doordat ik uitsluitend hetzelfde ras en concept afneem, is het toch min of meer mijn eigen product, waarvoor ik garant kan staan.”
“Met tweedehands koelcellen en een huurpandje zijn we een beetje gaan experimenteren”
Laarman vindt het leuk om contact te hebben met de mensen die zijn vlees eten. Niet alleen heeft hij de vijf stallen, waarin hij zo’n 110.000 dieren houdt, opengesteld voor publiek*; hij heeft ook van begin af aan kleinschalige verkoop aan huis gedaan. Maar hierbij ging het om hooguit twintig klanten per week. Toen hij vijf jaar geleden besloot om samen met een fruitteler en een melkveehouder boerderijwinkel ‘t Vershuus te beginnen, in het winkelcentrum van het Drentse dorp Ruinen, gingen ze dan ook voorzichtig van start: “Met tweedehands koelcellen en een huurpandje zijn we een beetje gaan experimenteren. Niet alleen om te kijken of het concept aansloeg; ook de samenwerking met andere boeren was nieuw.”
Boerderijwinkel gouden greep
De boerderijwinkel bleek een gouden greep, want bezoekers van het winkelcentrum reageerden enthousiast op de komst van een echte winkel, met verse, lokale producten, daar waar detailhandel juist aan het verdwijnen was. Door de eigen producten van de drie vennoten aan te vullen met andere streekproducten en lekkernijen van de groothandel, kan ‘t Vershuus een zeer uitgebreid assortiment aanbieden.
Producten van verschillende agrariërs
Zo levert Laarman ook vlees van andere veehouders en wildproducten, de melkveehouder behalve zijn eigen kaas ook yoghurt, vla en ijs van andere zuivelbedrijven. En de fruitteler verzorgt naast de eigen oogst ook groenten en fruit van andere telers en de groothandel. Bovendien is er het Vers Café**, waar bezoekers verse broodjes van de lokale bakker kunnen eten, belegd met verse, boeren producten.
“Ik kon het bijna niet meer bijbenen: de omzet verdubbelde, maar plotseling meldden zich ook steeds meer andere boerderijwinkels”
Afgelopen zomer namen Laarman’s ‘nevenactiviteiten’ pas werkelijk een vlucht: “Ik kon het bijna niet meer bijbenen: de omzet verdubbelde, maar plotseling meldden zich ook steeds meer andere boerderijwinkels voor leveringen.” Omdat het bedrijf van zijn ouders niet in twee inkomens kon voorzien, haalde Laarman in 1996 zijn poelierdiploma.
Na een aanvankelijk voorzichtige start van zijn vleesverwerkingsbedrijf aan huis, heeft hij inmiddels drie werknemers die drie dagen per week werken. Zo kan hij niet alleen kippenvlees, kalkoenvlees en wild aan zijn eigen boerenwinkel leveren, maar ook aan zeven andere bedrijven. Daarnaast bedient hij – voorafgaand aan en (hopelijk) straks na de lockdown – nog een kleine groep horeca ondernemers.
Geen concurrent van supermarkt
Hoewel Laarman hoogstens vijf procent van ‘zijn vlees’ (terug)koopt bij Plukon, is dit inmiddels goed voor de helft van zijn inkomen. Toch blijft Laarman zich in essentie vleeskuikenhouder voelen: “Natuurlijk is het leuk om klanten op hun wenken te bedienen met producten op maat, en ze persoonlijk te spreken. Maar ik kan – en wil – op geen enkele manier concurreren met de efficiëntie van de supermarktketen. Mijn eigen vleesverwerking en verkoop betekent weliswaar meer marge, maar ik heb ook drie mensen in dienst en arbeid is duur.”
“Daarom is juist de combinatie zo leuk, van enerzijds het massaproduct en anderzijds dat liefdevolle, maar zeer bewerkelijke product op maat!”
Op de vraag of hij zijn poeliersbedrijf en boerderijwinkel zou willen uitbreiden antwoordt de boer dan ook ontkennend: “Ik doe het liever heel goed op deze schaal dan dat ik kwaliteit inlever om groter te worden. Daarom is juist de combinatie zo leuk, van enerzijds het gestandardiseerde massaproduct voor supermarkten en anderzijds dat liefdevolle, maar zeer bewerkelijke product op maat!”
* Vanwege corona en vogelgriep is Laarman’s zichtstal tijdelijk gesloten.
** Het Vers Café is vanwege corona tijdelijk gesloten.
Bedrijfsgegevens
Johan Laarman (Pluimveeboerderij & Poelier Laarman)
Ruinen
11.000 vleeskuiken
Dit betreft een artikel uit onze gratis Pluimveekrant. Soortgelijke artikelen als eerste thuis op de mat?