Vlaanderen gaat de geuremissiefactor bij de beoordeling van omgevingsvergunningen van vleeskippenstallen verstrengen. De vandaag gehanteerde norm van 0,33 odeur units per dier zal vanaf 14 februari 2021 opgetrokken worden naar 0,59 odeur units. Die aanpassing komt er nadat recente geurstudies aantonen dat de gebruikte geuremissiefactor niet zou overeenstemmen met de realiteit.
Geuremissiefactor
Het dossier rond megastallen in De Standaard stelde de discussie over grote veestallen in het Vlaamse landschap op scherp. Eén van de klachten was de geurimpact van deze stallen op de omgeving. Vooral de vleeskippensector werd daarbij ook geviseerd. Eind vorig jaar liet Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) weten dat ze de resultaten van een studie door het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) afwacht vooral ze de geuremissiefactor voor vleeskippen zou herzien.
Resultaten ILVO-studie
In opdracht van het Departement Omgeving voerde ILVO anderhalf jaar geuremissiemetingen uit bij vleeskippenbedrijven. Vleeskippen blijven gemiddeld zes weken op een landbouwbedrijf. In totaal werden bij vier verschillende stallen metingen gedaan. In de eerste twee weken dat de kuikens in de stal aanwezig waren, was er minstens één meetdag per bedrijf, voor week drie en vier ging het om minstens twee meetdagen en de laatste twee weken ging het ook om minimum drie meetdagen.
Na het uitladen vs. voor het uitladen
Uit deze studie blijkt dat er een ook groot verschil is in de periode waarin gemeten wordt. “In de eerste twee weken van een rond is er slechts een zeer beperkte geuremissie. Nadien stijgt de emissie tot wanneer de dieren worden opgeladen om geslacht te worden”, staat te lezen in de studie. Opvallend is dat de geuremissie van alle stallen na het uitladen duidelijk lager was dan voor het uitladen. En dat in tegenstelling tot de ammoniakemissie in die periode. Dat zou er kunnen op wijzen dat geuremissies sterker afhankelijk zijn van het aantal dieren dan de ammoniakemissies”, luidt het.
Geuremissiefactor piekt in laatste twee weken
Globaal genomen concludeert de studie van ILVO dat de theoretische modellen die gebruikt worden om de geurimpact van een vleeskippenbedrijf in kaart te brengen, relatief goed overeenstemmen met de realiteit. Vandaag bedraagt die geuremissiefactor 0,33 odeur units per vleeskip. “Wat we wel zien, is dat de geuremissie piekt in de laatste twee weken dat de kippen in de stal aanwezig zijn. Het gemiddelde van de hoogste emissiewaarden die we hebben vastgesteld, schommelt rond 0,59 odeur units per vleeskip. Seizoensinvloeden konden niet worden vastgesteld”, aldus de ILVO-studie.
Bron: VILT