Met de uitkomsten van het Health Tracking System (HTSi) is het pluimveehouder Paul van Santvoort gelukt beter in te spelen op pieken van coccidiose. Op verschillende momenten is bekeken wat er speelt. De inwendige blik in de kuiken legde vooral problemen rond de Gumboro-enting bloot en daar heeft Van Santvoort een aanpassing gemaakt.
Lees hier het artikel over inzicht in effectief bijsturen op darmgezondheid.
HTSi-check
Van Santvoort houdt in totaal 165.000 haantjes op locaties in Son en Breugel en Vinkel. “In vergelijking met vleeskuikens is de kans op kruisbesmetting met haantjes groter”, haalt hij aan. Zo’n twee jaar geleden heeft hij voor het eerst een HTSi-check laten uitvoeren. “Een kip kan immers niet praten en kan je dus niet vertellen wat die voelt en vindt. Wil je weten hoe gezond het dier is en hoe het staat met hygiëne en virussen kun je het beste een kip van top tot teen ontleden. Wat zie je dan allemaal? Voor mij was met name van belang wat we tegenkomen richting de piek met cox”, vertelt hij.
Cox-problemen
Opvallend was dat de problemen met de darmgezondheid op het bedrijf van Van Santvoort altijd in dezelfde periode de kop op staken. “Drie rondes achterelkaar, waardoor ik precies kon zien in welke week ik cox-problemen had.” De HTSi leverde hem een rapport op, dat naderhand met dierenarts en voerdeskundigen is besproken. “Iedereen heeft dan de beschikking over dezelfde data, zodat we kunnen zien wat er gebeurt en samen kijken hoe we het gaan oplossen.”
Weerstand op niveau houden
Volgens Van Santvoort lag het probleem met name tussen week twee en drie van de ronde. “Dan had ging ik enten tegen onder andere Gumboro en had dan ook nog een voerwissel. Alles in die ene week. In week drie kwam dan de cox-piek. In overleg hebben we besloten om alles in week twee en drie wat uit te trekken om de weerstand op niveau te houden. Die weerstand is uiteindelijk nodig om de cox beter op te vangen.” De aanpassing pakte goed uit.
De verschillen zie je niet aan de buitenkant
De Brabantse pluimveehouder gaat door met HTSi, omdat hij overtuigd is geraakt van de meerwaarde van een regelmatige check. “Het meekijken vind ik ook erg belangrijk. Dan zie je ook zelf wat er gebeurt in de kip en weet je waar je op moet letten. De verschillen zie je namelijk niet aan de buitenkant.”
Weten wat er op je bedrijf speelt
Inmiddels is het twee jaar geleden dat de eerste check op het bedrijf heeft plaatsgevonden. In eerste instantie gaf Van Santvoort er niet meteen navolging aan, maar nadat hij HTSi vorig jaar serieuzer heeft opgepakt, is hij overtuigt geraakt van de meerwaarde. “Je moet op orgaanniveau weten wat er op je bedrijf speelt, is mijn mening.”
Dit betreft een artikel uit onze gratis Pluimveekrant.
Tekst: Martin de Vries
Foto’s: Elanco