Op 8 december 2020 is de aanwezigheid van het hoog pathogene vogelgriepvirus H5 vastgesteld bij een hobbyhouder in Dinant. Om de verspreiding van het virus te voorkomen wordt een tijdelijke bufferzone van 500 meter ingesteld rond deze besmetting. In de bufferzone liggen geen professionele pluimveebedrijven.
Twee besmettingen in België
Deze nieuwe besmetting brengt het aantal besmettingen van het hoog pathogene vogelgriepvirus H5 in ons land daarmee op twee. Daarnaast zijn er ook al besmettingen vastgesteld bij wilde vogels op een tiental locaties in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.
In de tijdelijke bufferzone is het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden (doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten). Elke houder moet zijn pluimvee in hun hok voeren en drenken. Bovendien moet elke inwoner met pluimvee of vogels in deze zone binnen de 48 uur (te tellen vanaf vandaag) een inventaris overmaken aan de burgemeester waarin aangegeven wordt hoeveel vogels er gehouden worden en dit per soort. De maatregelen in de zone zijn voor onbepaalde duur van kracht.
Ophokplicht
Het FAVV herinnert particuliere en professionele houders van pluimvee eraan dat de ophokplicht nog steeds van kracht is en verplicht moet worden toegepast. Het is verplicht om pluimvee af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde (water)vogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren af te schermen met netten of in een hok onder te brengen.
De minister van Landbouw, David Clarinval, vult aan: “Bij dit nieuwe geval in Dinant gaat het om pluimvee van een particulier. Het herinnert ons aan het belang van een strikte toepassing van de bioveiligheidsmaatregelen die ik in overleg met het FAVV heb geactiveerd toen de eerste gevallen van vogelgriep in ons land werden ontdekt. Ik nodig zowel hobbypluimveehouders als professionelen uit om hun pluimvee te beschermen. Laten we waakzaam zijn!”
Een volledig overzicht van de maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV: http://www.favv.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/maatregelen.asp
Vogelgriepvirus
Aviaire influenza (AI) of vogelgriep, is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat dit H5-virus ook schadelijk is voor de mens. De aard van de symptomen en het verloop van de ziekte hangen af van het pathogeen karakter van de virusstam, het getroffen dier, de omgeving en eventuele andere infecties. De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest of vuile kratten. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand.
Het FAVV en dierengezondheid
Het FAVV mag dan wel bekend staan om zijn controles doorheen de voedselketen, het Agentschap is ook verantwoordelijk voor de preventie en bestrijding van gereglementeerde dierziekten. Voor wat betreft vogelgriep, werkt het Agentschap nauw samen met de gewestelijke overheden.
Meer info over het vogelgriepvirus via: http://www.favv.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/
Bron: FAVV