De voedselprijzenmonitor volgt de prijsontwikkelingen op drie niveaus in de voedselketen. Iedere maand wordt de monitor cijfermatig bijgewerkt en om de maand inhoudelijk toegelicht. De monitor is deze keer geactualiseerd met de cijfers van juni 2020. Halverwege september is de update gepland met de verklaring van de voedselprijzen tot en met juli 2020.
De consumentenprijsindex van eieren is in april en mei wederom iets gestegen. In mei 2020 was de index 142 punten (2015=100). De prijzen af eierpakstation vertonen kleine schommelingen rondom een index van 107. De eierprijzen af boerderij zijn echter duidelijk gedaald in april en mei: de index daalde van 112 punten in maart naar 99 in mei, een daling van 11%. Deze ontwikkeling is in lijn met het normale seizoenspatroom met lagere prijzen na Pasen. Maar dit jaar was er door de coronacrisis extra vraag naar eieren in de supermarkt en leghennenhouders zagen dat de eieren vaker opgehaald worden door het pakstation. Er was kritiek dat de prijsnotering de actuele marktsituatie niet goed weergeeft.
Prijs af boerderij duidelijk gedaald
De prijs af boerderij is in april en mei duidelijk gedaald. De index voor maart was 112 en in april en mei daalde deze naar 105 en 99 (2015=100). Sinds maart is de prijs met 11% gedaald. Deze daling is conform het seizoenspatroon met een prijsdaling na Pasen. Maar dit jaar was er een grotere vraag in de supermarkten (als gevolg van de lockdown) en werd een prijsstijging verwacht of in elk geval een kleinere prijsdaling. Leghennenhouders zagen dat eieren vaker opgehaald werden door de pakstations om aan de extra vraag te voldoen.
Blijkbaar was de extra vraag in de supermarkten groter dan de mindere vraag vanuit de horeca en foodservice. Bij de leghennenhouders gaf dit veel onvrede over de prijsnotering. De marktnotering gaf in april en mei volgens hen geen goede weergave van de marktsituatie. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat een deel van de leghennenhouders werkt met vaste contractprijzen en dat de marktnotering dan geen invloed heeft op de financiële resultaten van het leghennenbedrijf.
Prijsvorming
De leghennenhouders maken veelal per legronde afspraken met een pakstation. Naast kwaliteitsaspecten kan er ook een afspraak gemaakt worden over de prijs voor de eieren. Het merendeel van de leghennenhouders werkt echter met een vrije marktprijs. Dat betekent dat voor elke geleverde partij eieren de marktprijs van dat moment betaald wordt. Er is een duidelijk seizoenspatroon in de marktprijzen. ’s Zomers zijn de eierprijzen voor de leghennenhouders in de regel lager dan in de rest van het jaar. Op detailhandelsniveau zijn de prijzen vrij stabiel.
Bron: Agrimatie