Het Vlaamse Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel gaat onderzoeken wat de impact is van het weglaten van snavelbehandelingen bij leghennen. Met de kennis uit dit project willen de onderzoekers pluimveehouders bijstaan om leghennen op een rendabele, duurzame en diervriendelijke manier te houden.
Proefbedrijf Pluimveehouderij
In Vlaanderen schakelen veel leghennenhouders noodgewongen over op het houden van hennen met hele snavels. Wat leert de praktijk ons, hoe kunnen we problemen vroeg waarnemen en hoe kan men het beste ingrijpen? Als er schadelijk pikgedrag optreedt in een koppel leghennen zijn de gevolgen veel groter bij hele snavels, dan bij koppels waarbij met een IR-laser de snavels behandeld zijn, aldus Sleeckx van het Proefbedrijf Pluimveehouderij.
Hele snavels
Door middel van het demonstratieproject ‘Hele snavels’ wordt onderzocht wat de gevolgen zijn van het weglaten van de zogenaamde snavelbehandeling. De onderzoekers proberen inzicht te krijgen in hoe uitlokkende factoren en (preventieve) maatregelen invloed hebben op het houden van hennen met hele snavels. Daarnaast willen ze een monitoringstool valideren in de praktijk om vroege tekenen van (schadelijk) pikgedrag te detecteren, aldus Sleeckx van het Proefbedrijf Pluimveehouderij.
Deelnemers gezocht
Het Proefbedrijf Pluimveehouderij is op zoek naar twintig Vlaamse bedrijven die hun bevindingen willen delen met deonderzoekers en die leghennen met hele snavels houden in koppels ouder dan 50 weken. Daarnaast zijn ze ook op zoek naar zes bedrijven om een uitgebreide monitoring uit te voeren gedurende een hele legronde. Hierbij wordt in samenwerking tussen de onderzoekers, de dierenarts en de pluimveehouder gekeken hoe pikgedrag vroegtijdig opgespoord en bijgestuurd kan worden.
Aanmelden
Geïnteresserden kunnen zicht hier aanmelden.
Bron: Provincie Antwerpen