Pluimveehouders Ad en Hilde Beijer uit het Gelderse Wamel schakelden vorig jaar van vermeerdering over op opfok van moederdieren. De Landmeco drink- en voerlijnen van De Nijborg Agri veranderden mee. Beijer, die een eigen visie op het houden van kippen en de inrichting van opfokstallen heeft, dacht mee over de ontwikkeling. “Gezamenlijk met de kennis van De Nijborg Agri en mijn technische achtergrond is er een hele mooie wisselwerking ontstaan.”
Voor de twee nieuwe locaties van de pluimveehouders uit Wamel is de stalinrichting helemaal in kaart gebracht. “Via De Nijborg Agri was er een senior-monteur die meehelpt bij de bouw, eerst drie dagen in de week en nu zelfs vijf dagen. Dat geeft wel aan dat er echt een klik is met elkaar”, vertelt Ad Beijer.
Dubbel drinksysteem
De pluimveehouder koos voor een dubbel drinksysteem, dat tijdens de opfok aangepast kan worden naar één voor een vermeerderaar. Opmerkelijk omdat dat eigenlijk nooit gebeurt in de opfok. “We doen dat omdat ik wil dat de hanen en hennen die ik ga afleveren gewend zijn aan het systeem die de vermeerderaar in de stal heeft.” Ook zit al het drinkwater bovenop een oplierbaar plateau dat met de moederdieren meegroeit. “Alle watervoorziening hangt bovenin. De hennen zijn daardoor, als ze twintig weken zijn, al gewend om boven een rooster te drinken. Dat hebben we in de bij eerdere rondes bij onze eigen hanen getest en die kregen we makkelijker aan het water.”
Terugdringen van uitval
“Dieren die niet of te weinig drinken lopen qua gezondheid achterop”, legt Beijer het belang van een goede drinklijn uit, “Door het op deze manier te doen hopen we bij te kunnen dragen aan het terugdringen van uitval. Met de huidige wetgeving betekent opfokken direct vanaf dag één spijkers met koppen slaan. Ons doel is en blijft goede, gezonde dieren afleveren die goed eten, goed drinken en goed in hun vel zitten. Dan vorm je ook echt een meerwaarde. Bij De Nijborg Agri snappen ze dat het om die laatste twee of drie procent extra tijd, geld en moeite gaat die je er als fokker instopt. De praktijk is weerbarstig en we werken met levende have dus garanties zijn er niet, maar als het eenmaal goed loopt dan verdient die extra inspanning zichzelf wel weer terug.”
Beijer had al ervaring met De Nijborg Agri en prijst de manier van meedenken. “Ik had zelf een graanstrooier ontwikkeld en De Nijborg Agri had hiervoor een vijzel geleverd, maar hoe simpel een vijzel ook is: het werkte niet. De manier waarop ze vervolgens hebben meegedacht, heeft mij echt positief verrast. Toen we besloten om hier te gaan verbouwen dacht ik direct weer aan De Nijborg Agri, omdat de service daar buitengewoon goed is.”
Meer informatie:
www.nijborgagri.nl
Tel. 0318-572923