Dirk Nijhof van Den Akker Pluimvee uit Nijkerk heeft de ontsmetting van de stallen, desinfectie van de luchtsluizen en de bestrijding van ongedierte bewust uitbesteed. Met de IKB-certificering van het bedrijf als extra motivatie neemt het pluimveebedrijf al twee jaar naar alle tevredenheid een totaalpakket bij Loedeman Ongediertebestrijding uit Lunteren af. “We kunnen gewoon geen scheve schaats rijden.”
Erkend pluimveeservicebedrijf
“Hygiëne is voor ons altijd een eye-catcher”, legt Dirk Nijhof uit, terwijl de medewerkers van Loedeman de slangen voor de hogedrukspuit uitrollen. Twee vleeskuikenstallen van in totaal zesduizend vierkante meter worden ontsmet. “Eerst worden de vloeren nat gemaakt, met een toevoeging van formaline aan het water. Daarna vernevelt Loedeman met formaline. Meestal wordt na 24 uren een nabehandeling gedaan met ammoniak om de coccidiose zo laag mogelijk te houden”, vertelt Nijhof.
Ongediertebestrijding Pluimveebedrijf
Ongediertebestrijding deed Den Akker Pluimvee op de zeven verschillende locaties, binnen een straal van dertig kilometer op de Veluwe, altijd in eigen beheer. “Totdat de regelgeving werd aangescherpt en we onszelf niet meer konden waarborgen. We waren juist erg fanatiek op dergelijke zaken. Loedeman kwam in beeld en kwam met een nette oplossing.” De ondernemer uit Lunteren heeft voor het ontsmetten van de stallen een vrachtwagen beschikbaar waar alle benodigde materialen aanwezig zijn en voorzieningen zijn getroffen. Loedeman is daardoor een erkend pluimveeservicebedrijf en heeft deskundige medewerkers, die de ontsmetting en ongediertebestrijding voor hun rekening nemen.
“Voor ons als pluimvee- en geitenhouder hebben we alles onder één dak. Loedeman kent ons bedrijf en weet de risicoplekken. Die geven ze ook door en houden ze bij. De documentatie wordt meteen verzorgd. Mochten wij in de tussentijds iets waarnemen, dan bellen we en komen ze gelijk. Korte lijnen en eerlijke jongens.”
Salmonella grote angst pluimveehouder
Nijhof stelt dat salmonella de grote angst van een pluimveehouder is. Door de nette desinfectie en de effectieve ongediertebestrijding is Den Akker Pluimvee tot dusver salmonella-vrij gebleven. “Wij zorgen er voor dat de stallen voorafgaand aan de desinfectie goed schoongemaakt wordt. Dat is een prioriteit, anders heeft het desinfecteren ook geen meerwaarde.” Het bedrijf werkt in een achtweekse cyclus. “We werken op de verschillende locaties in blokken om de ziektedruk laag te houden. De stallen staan achter elkaar leeg, met de leeftijden kort op elkaar. Deze werkwijze, samen met de hygiëne-voorschriften én de desinfectie en ongediertebestrijding, zorgt dat we al meer dan een jaar geen antibiotica gebruiken.”
Loedeman heeft alle kritische plekken met het oog op ongedierte in beeld. In het najaar worden extra vallen geplaatst of als het nodig is binnen de acht weken een extra ronde gedaan. “In die periode wordt het kouder en zie je dat ongedierte naar de stal trekt.” Nijhof stelt dat de afgelopen twee jaar van ongedierte geen sprake meer is. “Maar zien wij een gaatje of keutels, dan bellen we direct.”
Bedrijfshygiëne van belang voor pluimveehouderij
Dat bedrijfshygiëne van belang is voor de pluimveehouderij blijkt ook het protocol dat de werknemers hanteren. Iedere locatie heeft bedrijfsspecifieke kleding en schoenen worden op verschillende plekken gewisseld. “Het is ook een samenspel tussen de boer en de ongediertebestrijder. De agrariër loopt immers iedere dag op het bedrijf dan is communicatie erg belangrijk.”
Nijhof: “De regelgeving neemt toe. Wij hebben bedrijven met een behoorlijke omvang. Ontsmetten en ongediertebestrijding vallen niet onder ons vakgebied. Loedeman ‘ontzorgt’ ons hierin. Daardoor kunnen wij ons richten op de dagelijkse gang van zaken. Wij hebben immers vooral verstand van dieren.”
Tekst en foto’s: Martin de Vries
Voor meer informatie:
Loedeman Ongediertebestrijding B.V.
De Stroet 14, 6741 PT, Lunteren
Tel. 0318-253044
Website: www.loedeman-ongediertebestrijding.nl
Mail: info@loedeman-ongediertebestrijding.nl