Het energie- en eiwitgehalte in het voer van oude leghennen kan worden gereduceerd, zonder dat dit gevolgen heeft voor productie of eischaalkwaliteit. Dat blijkt uit de tussentijdse resultaten van het project ‘Leglanger’ van het Vlaams Agentschap Innoveren&Ondernemen – Landbouw (VLAIO-LA). Onderzocht wordt of de legcyclus op een verantwoorde manier naar honderd werken kan worden verlengd.
Verlenging legcyclus naar honderd weken
Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) heeft in het kader van het project twee dierproeven uitgevoerd. Doel is om inzicht te krijgen in de nutritionele behoeften van oude leghennen, om zo de lengte van leven zo optimaal mogelijk te benutten. Met het project hopen de partijen om de legcyclus op een verantwoorde manier en zonder rui naar 100 weken te krijgen, terwijl die nu stopt op 75 tot 80 weken. Tijdens de proeven is bekeken of het energie- en eiwitgehalte in het voer naar beneden kan en anderzijds is het opneembaar fosforgehalte onder de loep genomen.
Voorzichtige conclusies
Op basis van tussentijdse resultaten kan er voorzichtig geconcludeerd worden dat ook het opneembaar fosforgehalte kan worden gereduceerd. Het voeren volgens behoefte draagt bij aan een verhoogde rendabiliteit en duurzaamheid van pluimveebedrijven.
Zestig pluimveehouderijen gemonitord
Het project Leglanger, dat als streven een verantwoorde verlenging van de legronde heeft, loopt sinds 1 december 2018. Zestig praktijkbedrijven met verschillende huisvestingssystemen worden gedurende één volledige legronde gemonitord. Eikwaliteit, conditie van het vederkleed, deformatie van het borstbeen en bloedparameters worden daarbij onderzocht. Uiteindelijk moeten risicofactoren en knelpunten aan het licht komen.
Rekentool economie en productie
Aan de hand van de grootschalige monitoring worden concrete verbeterstrategieën ontwikkeld, die weer worden getest in een grootschalige dierproef op het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel. De ontwikkeling van een online rekentool vloeit hier uit voort. Pluimveehouderij moeten zo eenvoudig kunnen inschatten wat de economisch meest rendabele leeftijd tot vervangen van de toom is. De rekentool gaat uit van economische en productieparameters. De tool wordt momenteel gevalideerd en zal in de eerste fase bij vijf leghennenhouders worden toegepast. Vanuit het project worden deze pluimveehouders begeleid.
Het project duurt tot 31 november 2022