Vleeskuikenhouder Zach Jansen uit het Drentse Nieuw-Buinen stapt volledig over op in ovo enten. Voor het komende jaar worden voor de vijf locaties van de pluimveehouder de cocktail met vaccinaties in de broederij toegediend. “Alle momenten in het proces van enten zijn valkuilen. Die voorkomen we met in ovo.”
Voordelen ovo enten in ei
De bescherming tegen ziekteverwekkers wordt met in ovo al in het ei ontwikkeld. Tijdsbesparing, verminderde of geen voerdip, geen entreactie, betere voorspelbaarheid en meer controle. Het zijn enkele voordelen, die worden ervaren met deze manier van vaccineren. Zach Jansen heeft na een proefperiode in 2017 en een herhaling in 2019 besloten om al zijn locaties op broederijvaccinatie te zetten. “Ook omdat de traditionele wijze van enten een intensieve klus is.”
Stress voorkomen vleeskuikens
Vooral het voorkomen van stress is in de ogen van Jansen waardevol. “Met traditioneel enten moeten eerst kuikens voor entdagbepaling uit de stal worden gehaald en naar de dierenarts worden gebracht. Een traject waar je al snel een uur mee bezig bent. De entdag moet op de juiste manier worden bepaald. De toediening van vaccinatie via de waterleiding moet heel exact. Het zijn allemaal momenten in het proces waar het fout kan gaan, waar het misschien niet altijd helemaal volgens ‘het boekje’ gaat. Fouten maken is ook menselijk. Bovendien hebben we het over een stukje dierenwelzijn. De kuikens moeten nuchter worden gezet. Er komt stress bij door de drie momenten dat je extra door de stal moet. Daarnaast zie je altijd een dipje in water- en voeropname; de bekende entreactie.”
Pluimveehouder Zach Jansen
Zach Jansen is een ondernemer, die open staat voor vernieuwingen. In samenspraak met CEVA Santé Animale kreeg hij de kans om in 2017 de eieren voor drie koppels van entstoffen bij broederij Probroed & Sloot te voorzien. Het doel is om met een cocktail aan vaccinaties veldstammen en daarmee de problemen voor te zijn. Een IB-enting op dag nul Wordt gedaan met Cevac Mass L en Cevac IBird. Transmune tegen Gumboro is het enige vaccin dat je als pluimveehouder toelaat Gumboro vrije kippen naar de slachterij te brengen. Vectormune-ND geeft daarnaast bescherming tegen Newcastle vanaf drie weken leeftijd en tegen HVT Marek op een week. De Drentse pluimveehouder benadrukt dat de ziektemakers onopgemerkt in de stal zitten. “Problemen worden getriggerd door stressmomenten. Dat kan een enting zijn, maar bijvoorbeeld ook het nuchter zetten. Met in ovo is daar geen sprake van.”
Gevaccineerd in broerderij
Ruim een miljoen kuikens voor Jansen zijn dit jaar in de broederij gevaccineerd. “Je kunt niet één op één zeggen dat in ovo z’n vruchten afwerpt. Toch schakelen we het hele entproces in de stal bij voorbaat uit. Kijk, als er sprake is van Gumborodruk, dan zie je bij het eerste koppel vaak al een dip. Bij de twee ronde besluit je de zware entstoffen toe te dienen. Je bent dus eigenlijk al drie koppels verder.”
100% bescherming van vleeskuikens
Hetzelfde geldt volgens Jansen voor de titerbepaling. Dat moet bij twaalf kuikens worden gedaan en komt iedere veertien dagen terug. “Planning technisch gezien moet ik dat met mijn medewerkers zien te regelen. Daar ben ik nu van af.” Door de entingen in ovo te verzorgen, kan Zach Jansen de focus op andere zaken zetten. “Bijvoorbeeld in het beter managen van de stallen.” Door in ovo heeft de pluimveehouder de garantie van honderd procent bescherming van zijn vleeskuikens. “Ondanks dat deze manier van enten duurder is, ben ik positief. Ik weet namelijk zeker dat mijn kuikens beschermd zijn en ik aan het einde van het jaar het voordeel in technische resultaten kan bewijzen in de grootboekkaarten.”
Tekst: Martin de Vries
Foto’s: Susan Rexwinkel (Agrio) en CEVA